Fiber tips

Några tips från coachen:

1.

Koppla din mobil via fiberns Wifi så får du bättre täckning hemma

Dålig mobiltäckning på Resö/Galtö, ja ofta. Med tjänsten wifi-samtal (Voice over wifi) kan du i så fall prata med hjälp av fibern+Wifi istället.

Wifi-samtal är en bekväm och ekonomisk lösning när täckningen inte räcker till. Med wifi-samtal använder din mobiltelefon tillgängligt wifi-nätverk som en förstärkare för att ansluta till din operatör.

Wifi-samtal kostar inget extra och ingen datanvändning debiteras. Det enda du behöver för att kunna ringa Wifi-samtal är en mobiltelefon som har stöd för tjänsten.

Hur aktiverar jag wifi-samtal?

Samsung: Gå till din mobiltelefons inställningar och välj Anslutning->Wifi-samtal->På/Av->Wi-Fi prioriterat/Mobilnät prioriterat.

Sony: Gå till din mobiltelefons inställningar och välj Nätverk&Internet->Mobilnätverk->Avancerat->Wifi-samtal->På/Av->Wi-Fi prioriterat/Mobilnät prioriterat.

Apple iPhone:  Inställningar -> Mobilnät -> WiFi-samtal -> Aktivera 4G.

Länkar till Telias guider för Iphone, Sony och Samsung-telefoner:

https://www.telia.se/privat/support/info/aktivera-wifi-samtal-iphone

https://www.telia.se/privat/telefoni/wifi-samtal

https://www.telia.se/privat/support/info/aktivera-wifi-samtal-samsung

2.

Långsam Wifi – dålig täckning hemma

Wifi-funktionen i våra gamla mediaomvandlare FG500 (den med två antennpinnar) är inte särskilt snabb då den saknar stöd för den nya snabbare Wifi-standarden. Har du de nyare Inteno-omvandlarna EG300 eller EG400 finns stödet men dessa boxar har en ganska svag Wifi-styrka som ger dålig räckvidd i stora hus.

Tipset för att få bättre Wifi är då att köpa en bra router, gärna med flera antennspröt. Koppla den med en nätverkskabel till din Inteno-omvandlare och stäng av Wifi-funktionen på din Inteno. Vill du ha hjälp att slå av Wifi på din Inteno ring Netatonce support.

En bra router hittar du på Kjell&Co, Clas Ohlson, på nätet eller hos Mäster Johan. Mäster har sin butik bakom gamla apoteket i Tanum och handlar du där får du goda tips och råd dessutom. Prisnivå för en router är 1.200 – 2.000:-.

Vill du ha riktig bra Wifi satsa på ett Mesh-nätverk där man sätter upp 2-3 puckar på lämpliga ställen. Då får man riktigt bra prestanda på Wifi-uppkopplingarna och samtalen. Fabrikat Dlink, Google, TPlink m.fl. Prisnivå 3-4.000:-

Jobbigt att få ordning på nätet hemma? Mäster Johan gör hembesök och hjälper oss att få bra uppkopplingar. Man får numera RUT-avdrag för denna typen av arbeten. Länk till Mäster https://www.masterjohan.nu/

Nedan Bredbandskollen på min mobil via min egen router i Romleborg, det är en TP-link Archer C7. En sådan kostar runt 1.200:-. Går lika bra med en Netgear, Dlink, Asus, m.fl.

Comments are closed.